top of page

Ergonomi & Arbejdsmiljø

  • Forfatters billede: Caroline Johansen
    Caroline Johansen
  • 21. feb. 2021
  • 4 min læsning

I skønhedspleje- og wellnessbranchen bruges kroppen meget, og arbejdet kan være ret krævende fysisk. Men også rent psykisk kræver jobbet en vis robusthed. Som ansatte i andre servicefag løber kosmetikere en risiko for udbrændthed og stess-relaterede lidelser. Endelig betyder brugen af kemiske stoffer i forbindelse med de forskelige behandlinger, at mange kosmetikere løber en risiko for at få hudlidelser og andre helbredsskader. Det er derfor vigtigt at man generelt forholder sig til det samlede arbejdsmiljø på klinikken.


Arbejdsstillinger

  • Undgå at stå med overstrakte knæ.

  • Stå med afstand mellem fødderne, cirka 15-20 cm.

  • Undgå at falde sammen i ryggen.

  • Arbejd med rolige bevægelser og ikke i ryk.

  • Varier mellem stående, siddende og gående arbejdsstillinger.

  • Undgå så vidt muligt at arbejde med løftede arme, men hold overarmene tæt på kroppen.

  • Fordel vægten ligeligt på begge ben det meste af tiden.

  • Stå med et lille lændesvaj og lige ryg.

  • Undgå at svaje bagud med overkroppen.

  • Sid gerne så højt som muligt på arbejdsstolen, men stadig sådan at fødderne kan støtte på gulvet eller stolen. Herved aflastes ryg og arme, - igen ved at man kan komme tættere på kunden.

  • Undgå så vidt muligt yderstillinger i leddende.


De 6 Guldkorn

  1. Der er en passende balance mellem de krav, vi bliver stillet overfor på vores arbejde, og så de ressourcer vi har til rådighed. Når man taler om krav, tænker man på krav til: arbejdstempo, arbejdsmængde og eksempelvis hvor meget man skal involvere sig i sine kunder.

  2. Det er også vigtigt at man som kosmetiker har indflydelse på, for eksempel hvilke arbejdsopgaver man kunne tænke sig.

  3. At man føler, at det man laver er meningsfuldt.

  4. At man har mulighed for at få social støtte af kollegaer og leder, hvis man har brug for det.

  5. At der er en rimelig grad af forudsigelighed på arbejdspladsen, at man for eksempel ved, hvordan ens arbejdsskema ser ud i den nærmeste fremtid.

  6. At man føler, at man får den belønning man fortjener: her tænkes ikke kun på penge, men f.eks også anderkendelse fra kollegaer og chef.

Taler man om fysisk arbejdsmiljø i skønhedspleje og wellnessbranchen, så tænkes der på:

  • Gode arbejdsstillinger, så man undgår at få ondt i nakke og ryg.

  • Godt lys at arbejde ved.

  • Behageligt indeklima

  • Skadelige stoffer i de produkter man bruger osv.

  • God arbejdsstol, der kan indstilles i højden og vippe. Den har helst gere også hjul.

Hensigtsmæssige arbejdsstillinger som rytter og fægter.


Indretning og inventar

Sørg for gode pladsforhold og god ryddelighed, således at man kan arbejde i gode arbejdsstillinger.

Omkring massagebrikse skal der være meget plads, så man kan undgå vrid og lange rækkeafstande.

Det er vigtigt, at behandlingsrum og andre lokaler er indrettet til de behandlinger og arbejdsopgaver, som skal udføres. Det gælder også for inventar og for de redskaber der bliver brugt i forbindelse med behandlingerne.


Simpel træningsøvelser:

Ryg og mave

  • almindelig rygløft: lig på maven, hænder langs siden, løft overkroppen så højt du kan.

  • almindelig mavebøjning: lig på ryggen med bøjede ben, rul op så øverste del af ryg er fri af gulvet.

  • diagonalløft: lig på mave med armene strakt frem, løft modsatte arm og ben.

  • skrå mavebøjning: lig på ryggen med bøjede ben, løft den ene skulder skråt mod modsatte hofte.

Alle øvelserne starter med en lille forspænding, hvor du trækker navlen lidt ind og fornemmer en dyb spænding i mave og ryg, sådan ak tiverer du nogle af kroppens dybe muskler.


Nakke


1. Hold fingrene bag ryggen Der findes to afarter af denne øvelse, der har til formål at løsne skulderbladene helt op og strække brystmusklerne. Du kan enten flette fingrene eller holde håndfladerne presset mod hinanden, hvorefter du hiver albuerne ud af kroppen og presser hænderne ned under numsen og på den måde hiver brystkassen fremad og op.

2. Træk hovedet frem og tilbage Denne simple øvelse kan laves på alle tidspunkter i løbet af dagen, hvad enten det er i kontorstolen eller på vej hjem i bilen eller toget.

Ret ryggen naturligt up og skyd hovedet og halsen frem, hold positionen et sekund eller to og træk hovedet helt tilbage, så du får dobbelthage. Træk vejret roligt imens, og tænk på at du styrker dine nakkemuskulatur ved hver gentagelse.


3. Stræk nakken ud fra side til side Det er forfejlet, hvis du tror at du skal roterer nakken rundt for at løsne op, men det vender vi tilbage til.

I stedet findes der en god øvelse, der effektivt fjerner presset på musklerne i nakken. Stå med ret ryg og bøj hovedet ned mod først din venstre skulder, hvorefter du med venstre hånd lægger venstre arm over hovedet som en bøjle og trykker hovedet meget, meget let ned mod skulderen.

Hold positionen i 30-40 sekundr, hvorefter du langsomt slipper armen og lade hovedet glide ligeså langsomt op i naturlig stilling. Derefter tager du den anden side af kroppen.

Luk gerne øjnene og træk vejret roligt imens, og du kan også med fordel holde den modsatte arm (den du ikke bøjer over hovedet) ned langs siden, og flekse håndleddet ud 90 grader i forhold til kroppen.


4. Den rigtige nakkerotation Du kan godt rotere let med nakken, men mange gør det helt forkert og får ikke spændt i musklerne, men i stedet klemt nerverne eller bliver ramt af spasmer i musklerne. Hold hagen ned mod brystet, og roter kun hovedet op til skulderen, når du kan mærke det i nakkens muskler, og aldrig bøj nakken bagover. Hemmeligheden er her, at gøre det langsomt og grundigt, så du får strukket muskulaturen godt ud og ikke skynder dig og risikerer skader eller ryk i nakkens muskler.


5. Rul med skulderne Med numsen planten i stolen eller på gulvet, så kan et par rul med skuldrene, hvor du trækker skulderne op til ørerne, og bagud, så du kan mærke skulderbladene mødes omme på ryggen.

Gør det en fem til seks gange, hvorefter du gerne må rulle den anden vej også. Husk blot, at du kun skal rulle skulderne, og derfor skal hovedet blive i den samme position under hele øvelsen.

 
 
 

Comments


146269120_796903601174256_29784890000400

Caroline Bjerggaard

Kosmetikerelev på Syddansk Erhvervsskole Odense

Abonnér på opslag

Tak!

  • Facebook Social Ikon
  • Instagram

Kontakt mig:

Tak

2021 - Caroline Bjerggaard Johansen

bottom of page